Saturday, 24 March 2018

Trending 7 Aplikasi Pembelajaran (Edisi Mei 2017)1. Aurasma

Pembelajaran berasaskan ‘augmented reality’. Imbasan pada smartphone pada objek tertentu akan mengeluarkan pergerakan objek, media dan persembahan 3D.
Layari: https://www.aurasma.com/


2. WordHippo

Sumber pembelajaran Bahasa Inggeris yang ‘children friendly’ dan sesuai untuk rujukan murid sepanjang proses PdPc. Boleh di’embed’kan dalam Frog VLE.
Layari: http://www.wordhippo.com/


3. Socrative

Satu bentuk penilaian digital. Menggunakan konsep seakan seperti Kahoot dan Quizziz cuma lebih banyak kelebihan tambahan diberikan seperti keseluruhan aktiviti Socrative adalah pembelajaran lengkap dengan rumusan/penutup pembelajaran dalam bentuk Exit Ticket.
Layari: https://www.socrative.com/


4. Decision Roulette

Satu aplikasi berbentuk spinner. Cikgu boleh olah penggunaannya untuk rotation nama murid, ganjaran, soalan dan sebagainya.


5. QR Code Generator

Menggunakan QR Code untuk pembelajaran. QR code yang diimbas mengeluarkan media seperti audio, video, flash game, gambar dan carta. Sesuai untuk aktiviti ‘treasure hunt’.
Reka Code anda di sini:
https://www.the-qrcode-generator.com/
atau rujuk:


6. Division Calculator

Aplikasi mudah untuk mencari penyelesaian kepada pembahagian kompleks dan panjang.


7. BM Senang Jek!

Mudah belajar Bahasa Melayu dengan aplikasi ini. Menyediakan pelbagai latihan dan permainan untuk beberapa aspek bahasa seperti sinonim, simpulan bahasa, peribahasa dan bermacam-macam lagi.