Tuesday, 20 February 2018

11 Aplikasi Terhangat Masa Kini Untuk PdPc PAK21


https://kahoot.com/files/2017/09/kahoot_mobile_app_illustration_homework.png


1. Kahoot!

Satu bentuk kuiz mudah yang interaktif dengan menggunakan cue warna sebagai jawapan. Set soalan boleh dibuat sendiri ataupun rujuk kepada set-set soalan yang telah dibuat oleh pengguna-pengguna lain. Di akhir kuiz, analisis kuiz boleh didapatkan untuk menilai hasil pembelajaran.

Buat soalan Kahoot

Jawab Soalan Kahoot!

Cara buat Kahoot!2. Quizziz

Sama seperti Kahoot!. Bezanya Quizziz boleh digunakan mengikut kesesuaian masa murid tidak seperti Kahoot! yang perlu dijalankan serentak. Boleh juga dijadikan kerja rumah kepada murid. Setelah semua murid selesai menjawab kuiz, satu analisis boleh didapatkan.

Layari Quizziz


3. Plickers


Plickers menggunakan konsep ‘hi-tech, low tech’. Hanya guru perlukan akses internet. Soalan dipaparkan dan murid akan menunjukkan jawapan mereka menerusi kad Plickers. Setiap kad adalah unik untuk setiap murid. Murid perlu menunjukkan kad mereka mengikut sudut jawapan pada kad. Kad-kad mereka akan diimbas menggunakan smartphone dan data akan dimuatnaik kepada set-set soalan. Pada paparan, akan kelihatan jawapan murid dan analisis boleh didapatkan. Sesuai untuk kelas yang tiada akses komputer atau internet.

Download Plickers

Tutorial Plickers4. Tarsia

Tarsia adalah satu perisian untuk membuat puzzle. Hanya perlu taipkan set soalan dan jawapannya dan Tarsia akan membentuk potongan-potongan puzzle tersebut. Ada pelbagai bentuk boleh dipilih.

Download Tarsia

How to prepare Tarsia5. Padlet

Padlet adalah satu medium untuk murid belajar secara kolaboratif. Satu topik akan akan diberikan dan murid yang diberikan akses boleh meletakkan sebarang nota, gambar, video serta audio. Aplikasi ini mudah untuk dibuat dan murid belajar untuk bersama-sama membina bahan pembelajaran.

Download Padlet6. Zappar

Zappar adalah salah satu bentuk augmented reality. Pengisian interaktif boleh ditentukan untuk sesuatu gambar ataupun tempat, kemudian sesiapa sahaja yang mengimbas gambar atau tempat itu dengan apliasi Zappar akan dapat melihat pengisian interaktif tersebut. Ala-ala cari Pokemon gitu. Aplikasi ini telah dibangunkan di Cambridge University , England.

Download Zappar


7. Quizzlet

Perlukan aplikasi untuk flascards digital. Nah, cuba Quizzlet. Boleh buat set flashcards sendiri ataupun cari sahaja set-set sedia ada.

Download Quizzlet


8.Google Docs

Dengan Google Docs, murid boleh dijemput untuk turut serta secara kumpulan dan murid berkolaborasi menyiapkan tugasan. Antara keistimewaan Google Docs ialah setiap peserta boleh highlightkan ayat atau bahagian tertentu dan menulis komen. Di samping itu, untuk setiap perubahan yang dibuat kepada tugasan, guru akan dapat melihat siapa yang membuat perubahan itu. Malah guru juga dapat mengetahui murid mana yang memberikan sumbangan dan yang tidak. Hasilnya?Ya boleh simpan dalam bentuk Word untuk diedit kelak ataupun pdf untuk dijadikan e-book.

Layari Google Docs


9. Mobizen
Mahu paparkan skrin yang sama daripada smartphone kepada laptop tanpa sebarang peranti, boleh gunakan Mobizen.

Download Mobizen


10. Google Translate

Kamus? Google Translate la jawapannya. Malah Google Translate juga boleh mengimbas gambar tertentu dalam bahasa asing dan memberikan maksud dalam bahasa yang diminta. Cepat dan mudah.

Download Google Translate


11. ZipGrade

Penat menanda kertas soalan objektif. Gunakan Zipgrade yang berkonsepkan OMR. Imbas kertas jawapan murid dan bilangan jawapan betul serta markah akan dipaparkan. Mudah dan menjimatkan masa. Siap dengan analisis item lagi.

Download ZipGrade

Lain-lain yang best jugak: Google Slides, Socrative, Skitch, Duolingo, Google Voice. Kongsikan di ruangan komen jika ada apps lain yang anda suka.